Начало Спорт.бг Румен Радев удостои изявени спортисти с Почетния знак на президента

Румен Радев удостои изявени спортисти с Почетния знак на президента

179
0

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев удостои изявени български спортисти с Почетен знак на президента. За изключителни заслуги в развитието на българския спорт, танцовото изкуство и патриотично възпитание на младите хора в България бяха отличени известната българска състезателка, треньорка по художествена гимнастика и хореограф Нешка Робева, олимпийският и европейски шампион по вдигане на тежести Иван Иванов, плувецът Петър Стойчев, боксьорът Кубрат Пулев и състезателката по борба Тайбе Юсеин.


„За мен е чест в Деня на българския спорт да връча заслужени отличия на видни наши спортисти, личности и общественици за техните изключителни постижения и безспорен принос за развитието на българския спорт и по случай техни юбилейни годишнини. Днес имаме удоволствието сред нас да бъдат хора, които неведнъж са ни карали да се чувстваме горди, че сме българи и години наред разнасят славата на родината ни по света; които неведнъж са ни вдъхвали вяра, че не само можем да мерим сили с най-големите, но и да побеждаваме; които със своята несломима воля са ни показвали, че човешките възможности нямат предел; които са извели не едно поколение българи по пътя на спортната слава и продължават да ни обединяват като нация. Приемете днешните отличия като израз на дълбока признателност на цялото ни общество за това, което вие правите за България“, се обърна към отличените президентът Румен Радев.

От името на наградените слово произнесе Нешка Робева. „Благодаря Ви, г-н президент, за високите награди. Приемаме ги като признание за значимостта на това, което правим, а ние и нашите колеги извън тази зала правим спорт. Спортът е наша страст, съдба, лудост и радост, болка и гордост. Спортът, за съжаление, е понякога и нашето унижение. Преди 2000 години римлянинът Ювенал, отговаряйки на реторично зададен въпрос какво хората трябва да желаят от живота, казва „здрав дух, здраво тяло“. Преди 400 години Джон Лок казва „здрав дух, здраво тяло е най-краткото определение за човешко щастие“. И накрая разрешете да завърша с думите на великия Пиер дьо Кубертен: „По никакъв начин спортът не може да се счита за луксозен обект. Всички спортове са за всички хора“. Това е голямото предизвикателство и пожелание – всеки ден от годината да бъде ден за спорт за всички българи“, каза Робева.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук