Начало История.бг Човекът, който спря багерите

Човекът, който спря багерите

200
0

Първият и неизвестен спасител на мозайките в Епископската базилика в Пловдив

Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска църква в страната.

Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324), дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г.

Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Темата коментира журналистката Силвия Недкова.

“Историята започва някъде около 1982 г. Аз бях вече първите години в гимназията. Моят баща беше строителен инженер – инж. Петко Димов.

Мисля, че доста хора в Пловдив още го помнят. По това време беше директор на т.нар. дружество “Инжстрой“, което се занимаваше с инфраструктурата на града – асфалтираше улици, прокарваше нови.

Тогава беше държавно дружество, баща ми беше назначен малко преди това. И имаше тежката задача да оформи района в центъра на града, да прокара нов път.

Помня много добре деня, в който той се върна вкъщи ужасно притеснен. Тези неща не се говореха много пред децата, но този път не се сдържа и ни разказа какво се е случило. Беше притеснен, че го очаква уволнение.

И че партийният комитет в града, тогава той ръководеше всичко, а не изборният кмет, ще му наложи някакво сериозна наказание, което тогава си беше за страх. Защото през деня му се е случило нещо изключително. Докато багерите са копаели, са попаднали на мозайка. И когато са разчистили мястото, се е видяло нещо много красиво.

Мозайки в Голямата епископска базилика

Мозайки в Голямата епископска базилика

Бил е поставен пред избор – или да спре багерите, за да могат да дойдат археолозите, или да им заповяда да продължат работа и да се направят, че не са го виждали, което всъщност е било разпореждането на партийните органи, които са бързали да направят пътя.

Баща ми е взел решение – спрял е багерите и е извикал археолозите. Това беше причината за големия му страх.

Това е била първата мозайка, която днес е в голямата Базилика в Пловдив.“

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук