Начало Новини.бг Министерството на икономиката обяви 8-те дружества с големи кредити от ББР

Министерството на икономиката обяви 8-те дружества с големи кредити от ББР

297
0

Икономическото министерство оповести имената на компаниите, получили големи кредити от Българската банка за развитие /ББР/. 

Над 140 млн. лв. заеми са дадени на „Слънчев ден“ АД, „Благоевград- БТ“ и „Роудуей кънстракшън“. 

Кредити с размер над 115 млн.лв. са отпуснати на „Маркет инвестмънт“ АД (известна като Техномаркет) и Интернешънъл инвестмънтс ЕАД. 

Над 60 млн лева са отпуснати на Параходство БМФ, „Транспект“ АД и  Инса Ойл. 

Проверката на отпуснатите над 1 милион лева стана възможна, след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с Търговската банка, притежател до момента на осемте броя акции, всяка с номинална стойност 100 лева, за да се прехвърли правото на собственост върху акциите на държавата.

Така икономическият министър, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в Общото събрание на акционерите на ББР, може да предприема всички допълнителни необходими действия.По-рано Българската банка за развитие разпространи позиция, че ще окаже пълно съдействие във връзка с предстоящата проверка и уточни, че приоритетите в дейността й са били съобразени с политиката на действащите правителства на Република България.


Според бившия икономически министър Лъчезар Борисов „няма нищо смущаващо“, че най-големите кредитополучатели са компании на крупни бизнесмени, след като стана ясно, че много от компаниите получатели са свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, братя Домусчиеви и Георги Самуилов. 

Бившият министър изтъкна пред Би Ти Ви, че това не са раздадени средства, а обслужвани кредити, които ще бъдат върнати. Борисов допълни, че само 23% от кредитния портфейл на банката е насочен към големи фирми и че тя е „в идеално състояние“. 

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук