Начало Доктор.бг Нетипична опашка на Главната в Пловдив

Нетипична опашка на Главната в Пловдив

271
0

Пловдивчани се наредиха на опашка, за да измерят кръвното си на открито пред общината, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

„Измерване, което спасява твоя живот“, е слоганът на инициативата, която се проведе днес в областния град от Българската световна лига по хипертония, по повод 17 май – Световен ден за борба с хипертонията.

„За 15 пореден път на този ден се провеждат масирани скрининги в цялата страна, съобщи Армела Демерджиян, координатор на лигата за Пловдив. Целта е хората да бъдат добре информирани за значението на нормалното кръвно налягане за техния живот и да се грижат за сърцето си, като знаят, че то е важен фактор за това да са живи.

„Данните показват,  че голям процент от хората у нас страдат от хипертония и приемат лекарства за това“, уточни Демерджиян. Високото кръвно може да предизвика инфаркт, инсулт и тромби на сърдечно съдовата система.

Според специалистите кръвното налягане на човек се променя с годините, зависи и от храната и водата, която поемаме и всичко, което  консумираме. Но хората у нас са добре осведомени за това, смята Демерджиян.

Plovdiv24;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук