Начало образование.бг По тема 22 пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ днес

По тема 22 пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ днес

170
0

По тема 22 пишат днес зрелостниците интерпретативно съчинение или есе по 41-ия въпрос от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Изпитният вариант беше изтеглен рано тази сутрин в Министерството на образованието и науката от над 11 милиона комбинации. 

 В страната 50 хиляди зрелостници се явяват на задължителен изпит по български език и литература. За първи път изпитът ще се предава от камери в реално време, а родители ще могат да наблюдават.

49 373 са зрелостниците, които се явяват на първата задължителна матура. От тях 48 100 са завършващи тази година, а 1400 са завършили в предходни години.

За първи път изпитът ще се заснема от камери и ще се предава на живо в 28-те регионални управления на образованието в страната. Различното сега е, че по трима родители от всяко училище, ще могат да гледат в реално време.

Изпитните зали са общо 5000, а квесторите над 15 хиляди души.

Зрелостниците влизат със служебна бележка в електронен формат и лични документи в оригинал. Задължително е носенето на предпазна маска и прозрачен плик за личните вещи.

На изпита е разрешена химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума.

Матурата продължава 4 астрономически часа, разделена в три модула. 

Първият с 30 затворени въпроса, вторият с 10 въпроса със свободен отговор, а в третият пишат есе или интерпретативно съчинение по зададена тема.

Радио Кърджали;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук