Начало Новини.бг Военна техника на Съвместните сили на НАТО преминава през България

Военна техника на Съвместните сили на НАТО преминава през България

151
0

Военнослужещи и военна техника от Съвместните сили на НАТО с висока степен на готовност и днес преминават през България.

Те ще се включат в третата фаза на учение на Алианса в Румъния.

Части и техника на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност ще акостират в Румъния за учението „Steadfast Defender 21“.

В учението участват около 4000 войници с около 600 превозни средства, които в Румъния ще тренират ситуация по чл. 5 от договора за НАТО, който гласи, че нападението на страна-членка е нападение към всички от НАТО. 

Генерал-лейтенант Брис Худе от щабквартирата на съюзническите сили в Европа заяви:

„За това учение за първи път се прилага новата командна структура с новите две командвания на НАТО. Една от целите е да се поддържа готовността и целостта на силите на Алианса. Упражняваме изключително съвременни сценарии с модерно оборудване, за да сме подготвени за бъдещи сценарии“. 

Полковник Петър Вратегов от дирекцията, която отговаря за операциите и подготовката в Министерството на отбраната, казва, че страната ни участва в организацията на преминаването. 

„Това са войски на НАТО с друга националност. Това нещо се случи и през 2017 година, когато тогава преминаха британски и испански войски“.

Ескортът и охраната на военните конвои през България ще се осигурява от екипи на служба „Военна полиция“.

Преминаването за учението започна преди дни. А самото учение имаше вече две фази. Военноморската включваше маневри в Атлантическия океан. Втората част се провежда в Германия.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук