Начало История.бг РИМ – Бургас представя няколко находки от 5 хил. пр. Хр., върху...

РИМ – Бургас представя няколко находки от 5 хил. пр. Хр., върху които са изобразени предписмени знаци

401
0

По случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, РИМ – Бургас ще представи пред широката публика няколко находки от 5 хил. пр. Хр., върху които са изобразени предписмени знаци.

Това са няколко призми, изработени от глина, върху които са врязани знаците. Открити са при праисторическите селищни могили „Бургас“ и при селищна могила „Черно море“. Въпреки че са с малки размери, те са много изящно оформени, а изображенията са внимателно нанесени.

Подобни знаци са пряко свидетелство за високата култура на скотовъдно-земеделските племена, обитавали в древността земите на Бургаския залив. Очевидно още в началото на 5 хил. пр. Хр. те са осъзнали нуждата от записване на речта и са създали системи, при които определени знаци са натоварени със определено значение.

Призмите с предписмени знаци са изложени в Археологическата експозиция на РИМ – Бургас и могат да бъдат разгледани в периода от вторник до събота, от 09:00 до 17:00 ч., и в неделя от 09:00 до 14:00 ч. В понеделник, 24 май, Археологическата експозиция (бул. Алеко Богориди 21) ще бъде отворена за посетители от 09:00 до 17:00 ч.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук