Начало Култура.бг Фолклор.бг Спомен за Васила Вълчева, омайния глас на Добруджа

Спомен за Васила Вълчева, омайния глас на Добруджа

303
0

Отбелязваме 115 години от рождението на Васила Вълчева.

Васила Вълчева – “ Янкина мама думаше“

ВАСИЛА ВЪЛЧЕВА със Стрндж група – „МАЛКА МОМА, ДВОРИ МЕТЕ“

Васила Вълчева – Задали ми се, задали

Родена е на 20 май 1906 г. в с. Калипетрово, Силистренско. Семейството на Васила Вълчева е един от най-старите родове в Добруджа, дошли още през 17 век от Сливенско. Баба ѝ, Бойка Курдуманова, е била най-прочутата народна певица в селото и околията, славела се и като изключително паметлива и природно интелигентна. На 7 години запява за пръв път – първата ѝ песен тогава е „Я изгрей, слънчо“[.

През 1962 г. в съпровод на Странджанската група Васила Вълчева прави първите си записи на 5 песни в Българското национално радио.

В института по музикознание на БАН, благодарение на ст.н. с Михаил Букурещлиев и други сътрудници, за поколенията са запазени над 1400 автентични текста и мелодии на песни, изпети от Васила Вълчева. По сведения на певицата са описани десетки народни обичаи и традиции. Всички те се съхраняват и до днес в Института по фолклористика и музикознание при БАН.

През 1988 г. Михаил Букурещлиев издава сборника „Народни песни от Добруджа с песни, записани и изпети от баба Васила. В уводната част авторът представя накратко нейни биографични данни.

wikipedia.org; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук