Начало Новини.бг Ръководството на ЦИК обсъжда изборите с премиера Стефан Янев

Ръководството на ЦИК обсъжда изборите с премиера Стефан Янев

145
0

Ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обсъжда днес подготовката на предсрочните парламентарни избори със служебния премиер Стефан Янев.

От ЦИК поискаха институционална подкрепа за организацията на вота с машини, като разпратиха писма до редица институции.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви:

„Ние смятаме, че произвеждането на избори е въпрос, с който е ангажирана държавата, а не само един държавен орган, а пък било той и ЦИК. Ние съзнаваме нашата отговорност, но без взаимодействието с останалите институции няма как този процес да се състои по начина, по който обществото очаква.

Нито членовете на ЦИК, нито администрацията разполагат с тези специални знания, които са необходими, за да може машинното гласуване да бъде гарантирано по начина, по който изисква Изборният кодекс, както и да се гарантира сигурността и надеждността на системата, която е предвидена в закона за провеждане на това машинно гласуване“.

ЦИК търси експертиза за техническите параметри, които трябва да имат допълнителните устройства за гласуване и софтуера, необходим, освен за вота на 11 юли, но и за частичните кметски избори на 27 юни.

Логистиката по доставката и обслужването на машините в чужбина са други теми, които ЦИК ще обсъжда с Министерството на външните работи също днес. 

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук