Начало Новини.бг Любчо Нешков: Спорът между София и Скопие не е за историята, а...

Любчо Нешков: Спорът между София и Скопие не е за историята, а е криминален

178
0

Основата за намиране на решение на въпроса между София и Скопие е договорът от 2017 година. Няма нови условия, никакви чудеса, които да се случат… Зоран Заев трябва да отговори дали има друг план, на какво се надява, защо е тази дезинформация… Поведението на македонските политици разкрива нежелание и търсене на друг вариант. Дано този друг вариант не осъди тази държава на безтегловност в продължение на няколко години“. Това каза пред БНР Любчо Нешков, журналист и собственик на информационна агенция БГНЕС. 

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев разговаря вчера с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и с португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва, чиято страна в момента председателства Съвета на Европейския съюз. Португалското председателство и Европейската комисия поемат инициатива за преодоляване на блокадата за начало на преговорите на Република Северна Македония (РСМ) за членство в ЕС.

Нешков поясни, че спорът между България и РСМ не е за историята, а е криминален – за фалшифициране на историческите факти. 

„Македония няма посланик в София от година и половина. Искат решение на този въпрос, а нямат представител в София. Какъв знак е това?“. 

„Македонският въпрос е геополитически, не идеологически. Не зависи от това коя партия е на власт в една от страните. Ние не участваме шумно при защитата на позициите си, защото това е една от целите на пропагандата – двете държави да влизат в публичен и тежък конфликт… Дали трябва да променим тактиката си – да, дали да бъдем малко по-активни – категорично, но дали трябва да влизаме в тона – категорично не. Проблемът между София и Скопие не е между народите, а между дълбоката държава в Македония, за която говорят самите македонски политици, и тези, които в момента изпълняват техните планове и стремежи“.

В Скопие продължават да насаждат омраза към българите с невярното твърдение, че София оспорва правото на македонците за самоопределение, посочи Нешков.

„Аз вече не знам дали има български политик, държавник, бивш, настоящ или бъдещ, който открито да не е казал, че никой не се занимава с тяхната идентичност. Това също е език на омразата – всяка сутрин на македонците да им се казва, че българите им взимат езика, нацията, идентичността. По този начин се създава съпротива и омраза…“

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук