Начало Новини.бг 23 май – Професионален празник на Националната разузнавателна служба

23 май – Професионален празник на Националната разузнавателна служба

193
0

На 23 май своя професионален празник отбелязват служителите в Националната разузнавателна служба. Той е обявен за такъв със заповед на директора на Националната разузнавателна служба от 2006 г. Денят е годишнината от създаването на Българското външнополитическо разузнаване.

Българското задгранично разузнаване се създава на 23.05.1947 г. и функционира до края на 1989 г. като структура в Министерството на вътрешните работи. По силата на указа външнополитическото разузнаване на държавата се възлага на новосъздаденото самостоятелно ведомство.

Законът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на България, влязъл в сила на 19.04.2002 г., урежда статута на Националната разузнавателна служба като ведомство извън състава на въоръжените сили, а в Преходните и заключителни разпоредби на този закон е установено, че службата прилага Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Правилника за кадрова военна служба до приемането на закон за организацията и дейността.

infopleven.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук