Начало География.бг Близо 30 макета и много изненади на карнавала в Габрово

Близо 30 макета и много изненади на карнавала в Габрово

321
0

Габровци отрязаха опашката на котката. Около 30 макета – кукли на известни политици от миналото и настоящето, котки и други животни, и все познати персонажи са подредени по карнавалното трасе в града на смеха.

Началото му е пред Спортната зала и Дома на хумора, а краят – в центъра на града, на площад „Възраждане“. Карнавалните сюжети привличат хора, дошли да се посмеят на шегите на местните. Специално място – в една от градинките – е определено за децата. Програмата, обявена от организаторите от Община Габрово, предвижда куклен театър, клоунада, фокуси и игри.

Карнавалът интерпретира ежедневното, слабостите ни, проблемите, дава ни възможност за снимка на плажовете на Занзибар и за завръщане в миналото. Една от веселите картини напомня за лелеяната мечта на габровци да имат тунел под Шипка. 

За разлика от друг път, когато колоните от маскирани преминават в шествие, сега карнавалът е статичен, а публиката се движи, за да се избегне струпването.

Снимка: Велина Махлебашиева, БНР

Снимка: Велина Махлебашиева, БНР

Вместо да правят нови макети, местните шегобийци използват наличните, защото тазгодишното издание е преглед на отминалите карнавали – от спонтанно възникналата Олелийня до наши дни.

Най-мащабното събитие в града на хумора ще завърши с концерт на откритата сцена пред Община Габрово. На нея тази вечер след 8 часа ще излязат музикантите от „Фондацията“, Мария Илиева, Любо и Графа. Преди полунощ фойерверки ще озарят небето над Габрово.

Празничната програма ще продължи и в неделния ден. След 11 часа пешеходната зона ще заемат улични музиканти, художници, клоуни и куклени артисти от пътуващия фестивал „Улицата“. Снимки: Велина Махлебашиева, БНР

Снимка: Велина Махлебашиева, БНР

Снимка: Велина Махлебашиева, БНР

Велина Махлебашиева – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук