Начало История.бг Изложба на спасени находки по време на строежа на газопреносната мрежа на...

Изложба на спасени находки по време на строежа на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“

259
0

Спасени находки по време на строежа на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ще бъдат представени на изложба.

Домакин на изложбата от 27 май е Националният археологически музей.

Спасителните археологически проучвания отнемат 2 години. Проучването обхваща 120 обекта по трасето на газопровода в Северна и Южна България. В разкопките участват специалисти от над 70 музеи и университети от страната и чужбина, разказва заместник директорът на музея доц. Стефан Александров.

„Обектите от неолита, от бронзовата епоха, които са представени тука, тракийските обекти, няколко римски вили с прекрасни материали, и, разбира се, Средновековието, особено проектите, които бяха проучени в района на Плиска“.

Експозицията представя артефакти от периода на Неолита, до късното Средновековие, за времето от близо 8 хиляди години. Тя носи информация за бита, за занаятите на хората, обитавали района.

След забавяне заради епидемичната обстановка, изложбата вече е факт, казва директорът  доц. Д-р Христо Попов.

„Проучванията, които бяха реализирани през миналата година на терен, също се изправиха пред доста предизвикателства, пред които не бяхме се изправяли преди това, никой от нас не беше наясно на първо време как трябва да се реализират в такива условия, археологически проучвания, какви са протоколите, които трябва да бъдат предписвани, за дистанционна форма на работа, дезинфекция. За наша чест успяхме да се справим“.

Изложбата се открива за посетители от на 27-ти май и ще остане до 19-ти септември. Тя е част от поредица събития, по повод 100 години от основаването на музея.

Билетът за вход важи за всички експозиции в музея, а всяка последна неделя от месеца входът е свободен.

Анелия Джамбазка – bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук