Начало История.бг Показват в Казанлък конфискувано от полицията съкровище с монети и бижута на...

Показват в Казанлък конфискувано от полицията съкровище с монети и бижута на неизвестна българска принцеса

339
0

Задържаните ценности представляват малка колективна находка от XIV век

На 26 май (сряда) от 12 ч. в Мултимедийната зала на Исторически музей „Искра“ в Казанлък ще бъде представено средновековното съкровище на неизвестна българска принцеса. 

Предмети в него са с висока културно-историческа стойност и са конфискувани от иманяри през 2017 г., след акция на казанлъшката полиция. 

Задържаните ценности представляват малка колективна находка от XIV век.

Пред широката публика за първи път ще бъдат показани 8 монети, като най-ранната сред тях е римска бронзова монета на император Каракала (211 – 217) отсечена в Анхеало (дн. Поморие). Останалите седем монети са златни. От тях най-ранната е на никейския император Йоан III Дука Ватаци (1222 – 1254). Останалите монети са от първата половина на XIV век.

Три от тях са от съвместното управление на византийските императори Андроник II и Андроник III Палеолог и са от периода 1325 – 1352, а други две от самостоятелното управление на Aндроник III Палеолог, отсечени през 1328 – 1341 г.

Най-рядката сред монетите е перперата на Йоан V Палеолог с Йоан VI Кантакузин (1347 – 1353).

В експозицията ще бъдат подредени и женски накити, повечето от които са изработени от сребро с позлата. Става въпрос за обеци и наушници с прецизна изработка и няколко висулки. Торквата (гривна за шия) е рядък предмет за тази епоха. Интересна е и огърлицата, изработена от естествени полускъпоценни камъни (кварц и карнеол).

Експозицията ще остане достъпна за всекидневно посещение и през следващите седмици.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук