Начало География.бг Приключи ремонтът на строения преди 550 години Кадин мост на Струма при...

Приключи ремонтът на строения преди 550 години Кадин мост на Струма при Невестино

194
0

Приключи ремонтът на строения преди 550 години Кадин мост на река Струма при село Невестино, който е паметник на културата, казаха от Общината. Това беше направено по проекта за реновиране за около 400 хил. лева по Програмата за трансгранично сътрудничество със Северномакедонската община Проби щип.

Дългият към 120 м. Кадин мост, пуснат през 1470 г засега е затворен за МПС.

И след приключването на ремонта  от Министерството на културата вече трети месец не обявяват официално дали по Кадин мост ще могат да минават и МПС, каквото е искането на общината и на местните хора от двадесетината села в района. Друг спорен момент е полагането на гранитните павета вместо изчегъртания асфалт, което беше направено извънредно по искане на общината. Официално одобрение за това обаче все още няма.

Сега е възможно по Кадин мост да започнат да минават и МПС с всякакъв тонаж. Архитекти и консултанти обаче държат на предложението Кадин мост да остане туристическа атракция без преминаване на МПС и мостът  да не е част от пътната инфраструктура.

Експертът арх. Юлий Фърков, който категорично е против гранитния паваж по широкото около 4 м. пътно платно на Кадин мост.

„Въобще не може да се премине. Аз съм го снимал това нещо. Предал съм го на националната комисия. А това нещо се „издухва“ за пет дена. Това е просто една имитация“.

Кирил Фалин – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук