Начало Новини.бг Спецсъдът отрече да е издавал разрешения за подслушване на политици

Спецсъдът отрече да е издавал разрешения за подслушване на политици

160
0

По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение „Демократична България“ за това, че Специализираният наказателен съд (СНС) е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите.

Това се посочва в позиция на Специализирания наказателен съд, изпратена до медиите.

Дейността на съда по прилагане на Закона за специалните разознавателни средства се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. До момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност, отчитат от съдебната институция.

„Няколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен“. И през настоящата година съдът ще изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по НПК и ЗСРС на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства”, посочват още от специализирания съд. /БГНЕС

Радио Варна;РодБГ


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук