Начало Култура.бг Варненка създава бижута от билки и цветя

Варненка създава бижута от билки и цветя

182
0

Антония Бялкова създава бижута от истински цветя. От 7 години талантливата варненка изработва уникалните дамски накити, а оригиналната технология и ефектните модели привличат вниманието на ценителите на нестандартното изкуство.

Дълъг е процесът по направата на аксесоарите – започва с брането на цветчетата и билките, минава през тяхното изсушаване и хербаризиране, до вграждането им в смола и оформянето на изящни цветни украшения.

Билките, които използва майсторката са брани от различни райони на страната, като част от тях са събирани и на празника Еньовден. Според народните предания на този ден тревите и билките имат най-голяма лечебна сила.

Кокичета, глухарчета, макове, маргаритки, нарциси, незабравки, ралица, по-екзотичните анемоне, летен горицвет, сълзите на поета, козя брада са малка част от богатата колекция на авторката. Освен цветя, треви и билки сред бижутата на Антония може да се открият и горски гъби, чушки и домати.

„Освен цветя, смолата дава възможност да се вградят и различни подправки, морски елементи, в общи линии каквото позволява фантазията на човек може да бъде изработено със смола.”, разказа в интервю за Радио Варна Бялкова.

Тя поясни, че влага в накитите си предимно цвят, настроение и отношение: „Когато работиш с такъв тип материали е неизбежно да не се усмихваш, докато го правиш. Когато си напрегнат е по-добре да си почиваш.”

Майсторката на цветни творения разказа, че някои от клиентите й са усетили и лечебното въздействие на билките върху себе си: „Всяко цвете си има някаква история или митология, и в зависимост от хората, които си изберат определено цвете в бижу, то им предава тази енергия. Тази година ми се случи дама да сподели, че след като си е купила обеци със страшниче не сънува кошмари. А поверието гласи, че това е билка за смелост, бабите са я брали и са я слагали под възглавниците на децата да не сънуват кошмари.”

Освен цветните, за предстоящия сезон най-актуални си остават сините и тюркоазени бижута, напомнящи ни за лятото и морето. Творенията на Антония може да откриете до края на месеца на базара „Флора Варна“ в Морската градина, както и в ателието й.

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук