Начало Новини.бг „Ние сме родени готови“ – събитие на хората с увреждания в Разлог

„Ние сме родени готови“ – събитие на хората с увреждания в Разлог

169
0

В петък (28.05.) в центъра на Разлог ще се проведе събитие организирано, като инициатива на хората с увреждания под надслов: „Ние сме родени готови“.

Конкретния повод е търсене на подкрепа за петиция, която да позволи премахване на „запрещение“ и въвеждане на подкрепено вземане на решения от страна на хората с увреждания. 

„Ние, хората с увреждания сме тук. За да изживеем мечтите си и да поемем контрола над живота си.“
  

Днес, на десетки хиляди хора с интелектуални затруднения и психично – здравни проблеми не се позволява да участват в обществото. Не им е разрешено да работят, да се женят, да гласуват, да имат достъп до средства, да са свободни. Всичко се решава вместо тях.  

Кампанията за премахване на „запрещението“ и въвеждане на подкрепеното вземане на решения се реализира от Българския център за нестопанско право и Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения и всички въвлечени самозастъпници и организации в подкрепа на хората с увреждания. Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН изисква всички форми на „запрещение“ да бъдат отменени. Въпреки това запрещението продължава да бъде наложеният модел в България. 

Петицията на хората с увреждания в Разлог ще бъде съпроводена с изложба – базар на изделия, изработени от Сдружение „ШАНС“ за лица с интелектуални затруднения. Мястото, където ще се проведе събитието е в центъра на Разлог пред една от градските градини.

Радио Благоевград;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук