Начало География.бг 28 май: Ден на парковете в България

28 май: Ден на парковете в България

176
0

През 1999 г. Министерството на околната среда и водите определя 28 май за Ден на парковете в България.

Националните и природни паркове се обявяват с цел да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност. Защитените територии в България заемат 4,95% от площта й. Средно за света този процент е около 5,19%.

Към Черни връх
Лековитият извор „Живата вода“
Диви кози във Витоша
Хижа „Алеко“, 1924 г.

Най-старият български парк обхваща почти цялата планина Витоша – той е обявен през 1934 г. Най-голям природозащитен интерес представляват естествените смърчови гори, най-големият в страната торфищен комплекс с дебелина на места до 2 метра, както и обширните каменни реки и сипеи. Този парк е и най-посещаваната защитена територия в България.

Райското пръскало - най-високият водопад на Балкански полуостров

Райското пръскало – най-високият водопад на Балкански полуостров

Дълбоки урви и стръмни зъбери, предизвикателство и за най-опитните планинари, омагьосват посетителите на Националния парк „Централен Балкан“. Тук, в сърцето на Стара планина, сред нейните най-труднодостъпни…

Най-новият природен парк у нас е Беласица – обявен е през 2007 г. Планината се намира на територията на още две държави освен нашата – на Гърция и Македония.

11-те природни парка на България са: Беласица, Българка, Витоша, Врачански Балкан (природен парк), Златни пясъци, Персина, Сините камъни, Странджа, Рилски манастир, Русенски Лом и Шуменско плато.

Националните паркове – „Рила”, „Пирин” и „Централен Балкан”, се управляват основно с цел опазване на биологичното разнообразие при изключително строг режим по отношение използването на природните ресурси.

И националните и природните паркове имат относително либерален режим по отношение използването на природните ресурси, стига то да не нарушава биологичното и ландшафтно разнообразие. Те обхващат територии с различна собственост – държавна, общинска, частна, религиозна.

И двата вида паркове поощряват развитието на устойчив и природосъобразен туризъм, образователните дейности и традиционния поминък на местните хора.

nationalgeographic.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук