Начало Култура.бг Владо Пенев открива кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора

Владо Пенев открива кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора

312
0

Фестивалът за ново европейско кино „Златната липа“ започва днес в Стара Загора. До 2 юни в залите на операта и библиотеката ще бъдат показани общо 40 филма от 16 държави. Международно жури, с председател кинокритика проф. Божидар Манов ще определи новите носители на „Златната липа“.
Проф. Манов подчерта важността на фестивала:“Много важен акцент е, че фестивалът се концентрира върху ново европейско кино“.  

На откриването на осмото издание на кинофестивала в Стара Загора тази вечер по червения килим първи ще премине актьорът Владо Пенев, който ще получи специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Още след церемонията по откриване на фестивала от 17,30 часа в залата на Държавна опера – Стара Загора ще бъде прожектиран български игрален филм „Рая на Данте“ (2020)  с участието на Владо Пенев. Утре той ще засади и дръвче в Алеята на липите. 

Девет ленти са включени в конкурсната програма, обяви създателят не фестивала Магдалена Ралчева:

„Много от най-новите европейски ленти, създадени през последните две години“.

За първи път сред тях е и филм от Финландия. Две от лентите са дебют на жени режисьори от Дания и от Грузия.

Фестивалът се провежда с подкрепата на община Стара Загора, но за първа година не е получил подкрепа от министерство на културата, каза още Магдалена Ралчева:

„Едно неглижиране. Това  все пак е едно събитие, което девет години на практика съществува“.

Ще бъдат показани 14 български филма, а петте фестивални дни ще бъдат изпъстрени и с поредица от съпътстващи събития, в които зрителите ще имат възможността да се срещнат с режисьори и актьори от представените ленти.

Акцентът в извънконкурсната програма е по традиция върху датското кино, като зрителите в Стара Загора ще могат да видят и лентата оценена с Оскар “Още по едно“ на режисьора Томас Винтерберг. 

Иван Славов – bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук