Начало Култура.бг Занаяти.бг Стартира „Панаир на занаятите“ в Асеновград СНИМКИ

Стартира „Панаир на занаятите“ в Асеновград СНИМКИ

272
0

Заместник-кметът по хуманитарните дейности в Асеновград Петър Петров откри официално „Панаир на занаятите“ в града. Тази година, след едногодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19, интересът към събитието е голям. Със свои изделия ще се представят 30 производители и майстори на ръчно изработени изделия.

Стартира

„Скъпи съграждани, уважаеми гости, добре дошли на 10-тото издание на „Панаир на занаятите“ в Асеновград. Събитието е част от Майски културни празници на Асеновград, 2021 г. Провеждането му е показател, че нашите корени са съхранени и се предават от поколение на поколение. Панаирът разкрива как историята се свързва със съвремието. Имам честта и удоволствието да посрещна тук, в Градския парк, над 30 занаятчии, които със своите ръце са сътворили тези красиви изделия. Надявам се, че всички Вие, гостите и жителите на града, ще усетите атмосферата на този ден. Асеновград винаги е бил и ще бъде пазител на традициите. Позволете ми от свое име и от името на кмета на общината доктор Христо Грудев да Ви уверя, че ние високо ценим и ще продължим да подпомагаме такива инициативи, съхраняващи българските традиции. Човек е създаден да създава. Истинско богатство е, че всичките тези творци, които са тук, сред нас, притежават дарбата на своите умения – да творят красиви изделия. И похвална е готовността им да ги споделят с всички нас, а и да предадат своите знания на бъдещите поколения. Поздравявам занаятчиите, включили се в панаира. Пожелавам им здраве и много творчески успехи. А на всички Вас приятни и незабравими преживявания в днешния празничен ден“, каза пред присъстващите заместник-кметът Петров.

Стартира

Официалното откриване „Панаир на занаятите“ се състоя в Градския парк днес, 29-ти май. Началото бе поставено символично с разчупване пита хляб, каквато е традицията на Регионална занаятчийска камара – Пловдив. Сред уникалните авторски творения на майсторите занаятчии са дървени съдове и прибори за готвене, гайди, медальони и сувенири, плетива, бижута, кожени изделия, дори и специален тайландски сладолед и много други. Панаирът ще продължи два ни – днес и утре (29-ти и 30-ти) май, когато всеки може да разгледа и да си закупи нещо за дома или за просто спомен от Асеновград.

Стартира

Веднага след края на официалната част, асеновградчани и гостите на града имаха възможността да се насладят на концерта на оркестър „Орфей“.


Георги Янев и Орк.Орфей 2021 – Четворно Хоро

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук