Начало История.бг Библиотеката във Враца публикува документи и истории за Ботевия поход

Библиотеката във Враца публикува документи и истории за Ботевия поход

213
0

По време на Ботевите дни във Враца, посветени на 145-та годишнина от подвига на поета-революционер, регионалната библиотека в града, която носи името му, организира една интересна виртуална инициатива. Всеки ден до 2 юни на Фейсбук страницата на библиотеката (https://www.facebook.com/libvratsa/) се публикуват истории, свързани с героичните събития от 1876 година и интересни факти за провеждането на традиционния поход по стъпките на Ботевата чета през годините.

По това време на годината както е било отдавна, така и сега врачанският край заживява с паметта за подвига на Христо Ботев и четата му от преди 145 години. Саможертвеният поход на поета революционер към свободата от козлодуйския бряг до Врачанския Балкан навсякъде тук е оставил следи във фактите и митологията, в паметта и по места, в хората и събитията. Тук сякаш всичко разказва и свидетелства за Ботев. Един сполучлив опит да съхрани този всеобщ спомен е на регионалната библиотека, която носи името му, и нейният дигитален архив. За Ботевите чествания тази година част от него фокусира вниманието на широката общественост по достъпен и атрактивен начин.

„Нашата инициатива е свързана с дигиталния архив – „Карта на времето“. Подготвихме един такъв поход и го нарекохме по стъпките на Ботевата чета с карта на времето и дигитален компас. Самото заглавие на инициативата говори за това, че ще тръгнем от Козлодуй и ще стигнем до Околчица, от целунатата земя до легендарния връх по един нетрадиционен начин. Нашата идея е да се присъединим към всички Ботеви чествания, към всички Ботеви инициативи по начин достъпен за всички и може би да дадем идеи на хората да посетят определени места, да стигнат до определени легенди, кътчета, които народната памет все още донася до нас. Така че се надявам да бъдем полезни за всички“, каза за БНР краеведът на библиотеката Калина Тодорова.

Целта е чрез публикуването на тази ценна информация да се привлече интереса на хора на различна възраст: 

„Събрани са през годините, откакто съществува карта на времето, когато започнахме да публикуваме първите материали в този сайт, различни истории. Имаме идеята всеки ден до 2 юни да пускаме по няколко истории във Фейсбук страницата на Регионалната библиотека „Христо Ботев“, да споделяме тези истории, да стигнат до повече хора. Самите истории са свързани с конкретните събития, които са се случили в легендарната 1876 година. От друга страна обаче историята на Ботевия поход ще бъде включена тук. Ще проследим чрез историци и чрез различни наши документи историята на това паметно събитие“, допълни Калина Тодорова в предаването.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук