Начало Светът Боклук скара Рим и Ватикана

Боклук скара Рим и Ватикана

131
0

Папската държава трябва да палти на общината 1,2 млн. евро за отпадъци

Спор за неплатена такса отпадъци трови от доста години отношенията между Ватикана с общината на Рим.

Накрая продължилите над десет години търкания стигнаха до Висшия касационен съд на Италия. И той реши възлизащия на 1,2 млн. евро дълг да бъде изцяло и незабавно платен от папската държава на общинската фирма за поддържане на чистотата на Вечния град.

Интересното е, че през годините Ватикана е отказвал да плати парите, като неговите адвокати са се позовавали на т.нар. Латерански договори за създаването на държавата. Те са подписани през 1929 г. от тогавашния фашистки водач на Италия Бенито Мусолино и папа Пий XI. Споразуменията определят правата и привилегиите на католическата църква и положението ѝ в Италия като католицизмъта се приема за единствената държавна религия на страната. В същото време Италия признава официално на Ватикана статут на суверенна държава в рамките на Рим, управлявана от папата, като се дават куп права и привилегии на католическата църква. И сред тази привилегии според Светия престол влизало и безплатното почистване на държавицата и извозването на нейния буклук. Ама преди малко повече от десетина години адвокатите на общината осъзнават, че не е точно така. Защото Латеранските споразумения предвиждат поддържането на чистота в и около култовите места, тоест църквите, но не и в административните сгради. Тоест там, където работят чиновниците – цивилни и в расо, на държавата, а на практика зад ватиканските стени повечето от постройките са такива. И съответно общината е поискала парите си за поддържането на чистотата именно покрай тези сгради и улиците между тях.

Сега Ватикана би трябвало да се издължи, тъй като Касационният съд е третата, последна инстанция в правораздаването на Италия и според прависти неизпълнението на задължението би довело до непоправимо обтягане на двустранните отношения.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук