Начало наука.бг Продължава мониторингът на състоянието на пукнатините по Мадарския конник

Продължава мониторингът на състоянието на пукнатините по Мадарския конник

210
0

Един от проектите, по които вече 10 години работи Геологическият институт при БАН е „Инструментален мониторинг на пукнатини, засягащи устойчивостта на Мадарския конник“.

И тази година за тази мониторингова и изследователска дейност Министерството на културата одобри средства. Те са в размер на 12 хиляди лева. Това стана на проведената преди дни конкурсна сесия за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма: „Опазване на недвижимото културно наследство“ за 2021 г. 

Скалният барелеф Мадарски конник е нацепен от система пукнатини, отделящи скални блокове и пряко застрашаващи целостта му. По тази причина, мониторингова система за наблюдение на микродвиженията на опасните скални блокове е изградена  през 1990 г. Тя включва 2 екстензометъра с висока чувствителност и 4 щифтови марки. Още един екстензометър и няколко щифтови марки бяха инсталирани в последствие.

След няколко прекъсвания на наблюденията, мониторингът бе възстановен през 2011 г. Годишно се правят минимум 5 измервания на съществуващата система. По този начин се добива представа за тенденциите, развиващи се в скалния масив.

Резултатите от мониторинга ще послужат за вземане на важни решения за укрепването на уникалния паметник от национално значение.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук