Начало Новини.бг УС на ББР отказал информация за кредитните досиета

УС на ББР отказал информация за кредитните досиета

151
0

Управителният съвет на Българската банка за развитие е отказал да предостави кредитните досиета на компаниите с големи кредити от банката. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков.

„За съжаление УС на ББР вчера направи отказ към Одитния комитет, назначен от мен, да предостави информация за кредитните досиета. И тук цитирам: „Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем“. За мен това е нарушение на закона за независимия одит“.

Петков допълни, че е сезирал Българската народна банка и очаква реакция до края на деня.

Министърът отново подчерта, че няма опасения за ликвидността на Банката за развитие. Напротив, по думите му тя разполага със средства, които веднага трябва да бъдат вкарани в подкрепа на малкия бизнес:

„Тази банка има ликвидността да бъде един страхотен инструмент за малките и средни предприятия и моята цел е и даже с министъра на финансите това разговаряхме, че искаме веднага да вкараме цялата ликвидност, която тя има и в момента, за помощ на малките и средни предприятия като част от мерките, които са в момента нужни за възстановяване на икономиката“.

В същото време в позиция на Българската банка за развитие се твърди, че „Управителният съвет на Българската банка за развитие е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет“.

„В допълнение банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка“, се казва още в съобщението.

ББР визира и предложените на икономическия министър за промени в Устава на банката, които трябва да влязат в сила след одобрение от страна на БНБ и вписването им в Търговския регистър.

С цел прозрачност и до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 млн. лева. Това ограничение няма да се прилага за кредитни институции, посочва още Българската банка за развитие.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук