Начало Култура.бг Италианският филм „Връзки“ е „най-добрият“ филм на „Златната липа“

Италианският филм „Връзки“ е „най-добрият“ филм на „Златната липа“

172
0

Италианският филм „Връзки“ на режисьора Даниеле Лукети е най-добрият филм за 2021 г. в VIII Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ Стара Загора. 

В категорията „Най-добра актриса“ беше избрана Лаура Бин от финладската лента „Хелене“, а „Най-добър актьор“ е  Ларс Ейдингер с германския филм „Сестричка“.  Българският режисьор Ивайло Христов получи наградата за „ Най-добър режисьор“ за филма си „Страх“. 

Авторитетното жури на Международния филмов фестивал „Златната липа“, председателствано  от проф. Божидар Манов, обяви имената на наградените филми от конкурсната програма на VIII-то издание на кинофорума.

Наградата за най-добър филм отива в Италия. Печели я филмът на Даниеле Лукети „Връзки“ (2020). „Това беше последният филм от конкурсната програма, който беше прожектиран едва вчера от 17,20 часа в операта, но всички сме единодушни, че именно той заслужава наградата, обяви на пресконференция проф. Божидар Манов. Филмът „Връзки“ привидно се занимава с баналностите във всекиднението, но с разгръщането на действието поставя проблемите на поне две поколения от нашето съвремие, които разглежда по много елегантен начин“, посочи председателят на журито.

Наградата за най-добър режисьор печели българският филм „Страх“ (2020)на режисьора Ивайло Христов. „Освен, че филмът е важен с актуалната проблематика за Европа с миграцията на хора, режисьорският почерк на Ивайло Христов излъчва лекота и ведрост, съчетани с деликатно чувство за хумор“, обясни проф. Манов.

Биографичният филм от Финландия „Хелене“ (2020) печели две наградиПървата е „Златна липа“ за най-добра женска роля на актрисата Лаура Бим, която влиза в образа на известната художничка Хелене Шерфбек. Втората награда е на Съюза на българските филмови дейци. Финландия участва за първи път в програмата на „Златната липа“. „Филми от тази скандинавска страна се виждат сравнително рядко на филмовите фестивали, а „Хелене“ е прекрасен филм, с много висок публичен рейтинг. Актрисата Лаура Бим успява да визуализира сложната психологическа структура на своята героиня и професионалната съдба на една известна художничка по впечатляващ начин“, каза проф. Божидар Манов.

Наградата за най-добра мъжка роля журито присъди на немския актьор Ларс Ейдингер за изпълнението му във филма от Германия „Сестричка“ (2020). Лентата засяга най-съкровените човешки преживявания между брат и сестра близнаци, които актьорът пресъздава по изключителен начин, смята журито.

Наградите ще бъдат връчени тази вечер от 18,00 часа в залата на Операта на тържествената церемония по закриване на фестивала.

Радио Стара Загора;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук