Начало Новини.бг Втори ден от официалното посещение на португалския президент

Втори ден от официалното посещение на португалския президент

138
0

Във втория ден от официалното си посещение у нас държавният глава на Португалия Марсело Ребело де Соуза и българският му колега Румен Радев ще посетят Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Двамата ще разгледат специалната експозиция „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека“ и залата „История на книгата“, посветена на традициите в писменото слово.

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, португалският президент ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“. Той ще изнесе лекция на тема „Европа – перспектива за бъдещето“.

Вчера президентът Румен Радев обсъди с колегата си Марсело Ребело де Соуза европейската перспектива на Западните Балкани. Радев  даде знак, че има перспективи за диалог с Република Северна Македония.

„Виждам отваряне на перспектива за интензивно възстановяване на диалога, за разработване на пътни карти, на съответните документи и отношение, разбира се, на всички структурни нива, които да дадат съответните гаранции, за да сме убедени, че процесът по разширяване ще бъде ефективен, стабилен и необратим“, подчерта Радев.

Президентът на Португалия, която председателства Съвета на Европейския съюз, подчерта, че страната му има принципна позиция по въпроса за разширяването на Общността:

„Не искаме да подхождаме с предразсъдъци по въпроса. Ние самите сме станали част от Европейския съюз в процеса на разширяване. Процесите са сложни. Относно Западните Балкани знаем, че темата е чувствителна. Това, което има значение, е да се отворят пътища за преодоляване на различията. Следим темата внимателно. Необходима е повече дискретност, за да има резултат. Понякога вдигането на много шум не помага“.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук