Начало образование.бг Добър 4,14 е средният резултат на матурата по български език и литература

Добър 4,14 е средният резултат на матурата по български език и литература

172
0

Близо 46 000 зрелостници писаха върху „Песента на колелетата“ на Йордан Йовков на държавния зрелостен изпит.

Добър 4,14 е средният резултат от Държавния зрелостен изпит по български език и литература на 19 май, съобщиха от Министерството на образованието и науката. От там посочват, че успехът на матурите, достъпът до които е вече отворен, се запазва въпреки дистанционното обучение.

Дванадесетокласниците са се справили успешно с матурите, а стойността добър 4,14 е напълно съизмерима с данните от предходните две години. Разликата с 2020 г. е по-малко от една точка в полза на миналата година.

Тазгодишният резултат обаче е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г., в която обучението беше изцяло присъствено, отчитат от просветното министерство, чиито данни сочат, че съизмерими с предходните години са и резултатите от изпитите по останалите учебни предмети.

Пред „Хоризонт“ резултатите коментира Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на 51-во училище в София:

„Показва, че общо-взето дистанционното обучение е било добро и че колегите са успели добре да подготвят учениците, защото освен недостатъци, то си имаше и предимства – учениците през много от времето си бяха вкъщи, нямаха разсейващи мероприятия като ходене по дискотеки, насам-натам, шляене. Така че аз считам тази матура като добра“, заключи Александров.

Традиционно най-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък – по предметите, предпочитани от най-много зрелостници – биология и здравно образование, география и икономика и философски цикъл.

Дванадесетокласниците все още трудно извличат информация от непознат текст. Всеки пети не се е справил с тази задача.

Слабите оценки по български език са 3331 – по-малко отколкото през предходните две години, но броят им продължава да бъде твърде висок.

По-малко в сравнение с предходната година обаче са и отличниците по този предмет

Гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ в София води класацията на училищата с най-добри резултати на изпита по български език.

Андрей Борисов – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук