Начало Култура.бг Фолклор.бг „Златната гъдулка“ ще засвири за 51-ви път в Русе

„Златната гъдулка“ ще засвири за 51-ви път в Русе

283
0

51-вото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“ ще се проведе на 6 юни, неделя, от 9 ч., на откритата сцена в Парка на младежта в Русе. Дунавският град отново ще се превърне в притегателно място за всички любители и ценители на българския фолклор.


Златната гъдулка – Русе, 2014

Златната гъдулка 2014 – Коледари от с. Мечка

Златната гъдулка на България – Димитър ЛавчевНа сцената тази година ще се представят близо 540 участници – 22 индивидуални изпълнители и 46 певчески, танцови и инструментални състави, от които 40 от Русе и Русенска област и 28 – от областите Разград, Търговище, Варна, Велико Търново и Габрово.

Съгласно регламента съборът „Златната гъдулка“ е с конкурсен характер и на неговата сцена се представят певци, хорове, вокални групи за фолклор, оркестри, ансамбли; обичаи, групи за игри на песен, инструментални групи, играчи, свирачи, разказвачи, танцови състави, представящи традиционен български фолклор.

Изпълненията ще се оценяват от експертно жури с председател проф. д-р Николай Ненов – етнолог, и членове Людмила Григорова – етномузиколог, и  Богдан Донев – хореограф.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, както и Голямата награда – Приз „Златната гъдулка“, изработена от прочутия русенски майстор на гъдулки Антон Антонов.

Фолклорният събор се организира от Община Русе, а водещ на събитието ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ясена Господинова.

Колоритен акцент в програмата на събора е Изложението-базар на  традиционни занаяти с участието на майстори от Русе, Кубрат, Велико Търново и Горна Оряховица. Организатор на изложението е Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук