Начало География.бг Проф. Ана Кочева: Докато има Родопи, ще има и диалектология

Проф. Ана Кочева: Докато има Родопи, ще има и диалектология

173
0

Институтът за български език към БАН разработва Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия е вече в интернет. Кликвайки върху икона – „гърне“, обозначаващо населеното място се отварят блюда от региона и може да се слуша диалекта, на който се приготвя даденото ястие. Но има и файлове със записи на банатските българи, от Охрид, от Връбник – Южна Албания, където има признато българско малцинство. Скоро предстои да се направят записи и от Западните покрайнини.

„Тази карта е преди всичко езикова и кулинарна, като чрез кулинарията ние илюстрираме езиковите факти и диалектите и техният живот днес“, каза в „Преди всички“ проф. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН.

„Води спор непрекъснато има ли ги диалектите, а се оказва, че те са живи и са в употреба. Показвайки приготвянето на едно или друго ястие, ние отриваме и кои диалекти се използват. В Родопите, откъдето се върнахме, се пазят архаични особености на всяко едно езиково равнище – фонетично и морфологично, там продължава да функционира тройна членна форма, не просто един-единствен член, както е в книжовния език, затова казвам често, че докато има Родопи, ще има и диалектология“, разказа още проф. Кочева.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук