Начало Новини.бг САЩ: Който си има работа с тези компании и хора, също ще...

САЩ: Който си има работа с тези компании и хора, също ще бъде санкциониран

176
0

„Тези санкции са създадени, за да променят корупционно поведение. Този, който не иска да попада под ударите на тези санкции, трябва да го знае. Всеки, който си има работа с тези компании или хора, рискува да попадне под ударите на санкциите“. Това обясни малко след обявяването на санкциите по закона „Магнитски“ първият заместник-помощник секретар на американското финансово министерство Пол Ахърн. Заедно с американския посланик Херо Мустафа той се срещна с български медии, за да даде подробности за решението на финансоото ведомство на САЩ.

Той подчерта, че този акт на Вашингтон е следствие от усилията на САЩ в глобалната борба срещу корупцията и затова те насърчават останалите страни да възприемат ефективни мерки в тази посока. По този повод Ахърн призова българските регулаторни органи публично да обяснят евентуалните бъдещи рискове за всеки, който би продължил да прави бизнес със санкционираните по закона „Магнитски“.

Посланик Херо Мустафа пък припомни, че САЩ вече забраниха на съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд да влиза на американска територия заради „корупционно поведение“, а сега към българския списък добавят „бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен“.

„Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник“, обобщи тя.

Помолен да уточни какви източници е ползвало разследването на финансовото министерство на САЩ, Ахърн не влезе в конкретика, но посочи, че са анализирани отворени данни, публикации в медиите и информация от американски и партньорски институции.

Помолен да коментира какви последствия очаква да има за тримата санкционирани, Ахърн сподели, че САЩ ще поканят „всички юрисдикции, които имат подобни закони, да се присъединят към нас в тези действия“.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук