Начало История.бг Спасяват безценни средновековни стенописи в църквата „Свети Николай Мирликлийски“ в радомирското село...

Спасяват безценни средновековни стенописи в църквата „Свети Николай Мирликлийски“ в радомирското село Чуковец

242
0

Това е единственият храм в района, който не е разрушаван от турците по време на Османското робство

Късносредновековната църква „Свети Николай Мирликлийски“ в радомирското село Чуковец е истинско бижу от съкровищницата на българското културно и историческо наследство. 

Това е единственият храм в района, който не е разрушаван от турците по време на Османското робство. Тук е открит ценен книжовен паметник – четириевангелие от средата на XVI век, писано в Света гора. Но най-ценното в него са уникалните стенописи. 

Стенописната украса на черквата е в два живописни слоя: първият нанесен през средновековието и вторият през Възраждането (през 1865 г.). Средновековни стенописи, с открояващо се по-добро качество на изпълнение, са разкрити единствено в апсидата. Специалистите определят стила им на изписване близък с този на византийския художествен модел. Малък стенописен фрагмент от същата епоха се забелязва и в проскомидийната ниша.

Цялата останала вътрешност на храма е изографисана с възрожденска живопис. По стила на изписване специалистите са определили, че тя е дело на зографи от Самоковската художествена школа. Особено интересни са изображенията на сцени от Страшния съд, които украсяват южната външна стена на фасадата,  като особено впечатляващи и въздействащи са тези с Грехопадението.

За съжаление, изящните образци на средновековното българското монументално изобразително  изкуство, днес се намират в много лошо състояние. 

В периода 2007-2008 г. е правен опит за реставрация на стенописите, като е разкрит пърият (средновековен) живописен слой в старата част на храма.

Добрата новина е, че на проведената преди дни конкурсна сесия за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма: „Опазване на недвижимото културно наследство“ за 2021 г., Министерството на културата одобри сумата от 58 128 лева за извършването консервационно-реставраторски дейности по опазването на ценните стенописи.


Яна Славянска – desant.net; rodbg 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук