Начало Български феномени Да си спомним за капитан Георги Георгиев – първия българин, осъществил сам...

Да си спомним за капитан Георги Георгиев – първия българин, осъществил сам обиколка на Земята с яхта

494
0

На 4 юни се навършват 91 години от рождението на славния мореплавател

На 4 юни през 1930 г. в Кърджали се ражда капитан Георги Георгиев.

Неговата славна биография припомня публикация в „Нов живот“.  

Той е син на царски офицер, който през 1940 г. получава назначение във Варна. Тогава Георги за първи път вижда морето, което се превръща в негова любов и съдба.

В началото на 50-те години основава първия софийски яхтклуб „Академик“. После се връща във Варна, за да завърши Техникума по корабостроене и корабоплаване. Основава яхтклуба „Порт Варна“, който след смъртта му носи неговото име.

Първото му голямо плаване е обиколка на Черно море през 1974 г. с яхта „Вега“.

През 1975 г. прави квалификационно плаване за Трансатлантическото състезание от Варна до Батуми за самотни яхтсмени. На 5 юни 1976 г. деветметровата яхта „Кор Кароли“ става една от 125-те, допуснати до старта на ОСТАР-76. Класира се на 37-о място от 73 ветроходци, едва завършили поради тежките метеорологични условия.

След дълъг престой за доокомлпектоване на „Кор Кароли“  в Ню Йорк, отплава за Маями, а оттам за Куба, където на 20 декември 1976 г. стартира в околосветския си рейс.

Изминава 23 018 морски мили през Панамския канал и покрай островите Галапагос  стига Маркизките острови. Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия се насочва към Кейптаун, от другата страна на Индийския океан. Преминавайки през Южния и Северния Атлантик, достига Хавана на 20 декември 1977 г. Първият българин, осъществил сам  обиколка на Земята с яхта.

След завръщането си в родината Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна република България“. На негово име е кръстен нов 25 000-тонен кораб на Български морски флот. Спортист номер едно за 1977 г. Яхтсмен № 1 на България за всички времена. Почетен гражданин на Варна и на родния си град.

В „Книгата на рекордите на Гинес“ за 1981-1982 г. неговото плаване посмъртно е включено като най-доброто дотогава постижение в света като време за обиколка на еднокорпусна яхта, независимо от нейната големина и  маршрута на плаването.

Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна република България“. На неговото име е кръстен нов 25 000-тонен кораб на Български морски флот. Обявен е за Спортист на годината за 1977 година, Яхтсмен № 1 на България за всички времена. Почетен гражданин на Варна и на родния му град. Улица в Кърджали носи името на капитана.

Под негово ръководство през 1979 г. корабът „Емона” е транспортиран по суша от Черно море до язовир „Кърджали” и години наред  плава в залива „Енчец”.

Георги Георгиев умира на 13 май 1980 г. в Одеса.


Валентина Иванова

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук