Начало Новини.бг Как санкциите бръкнаха дълбоко в корупционната рана

Как санкциите бръкнаха дълбоко в корупционната рана

144
0

Любомир Кючуков и Тодор Галев пред БНР

Санкциите по закона „Магнитски“ се налагат въз основа на национално законодателство на САЩ, което едностранно се екстраполира в международните отношения. Те (санкциите – б.р.) не са резултат от съдебна процедура и това от гледна точка на международните отношения означава, че е политически акт спрямо държавата, за чиито граждани става дума, което обаче води до административни действия в САЩ и има правни последици спрямо засегнатите лица. Политическият ефект може да се търси поне в три полета – като обществен резонанс в България; в двустранните отношения САЩ-България и като международен отзвук“. Този анализ направи пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. 

Според него конкретният ефект от наложените санкции ще е както върху политическото възприятие на България, но и в икономически план – отношение на инвеститори и бизнеси.

„Този акт на САЩ повтаря постоянно повтарящата се констатация и в европейските доклади за високата степен на корупция в България и за липсата на достатъчно ефективна борба с нея – и като политическа воля, и като резултати от действията на съдебната система“, обясни международният анализатор.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Любомир Кючуков припомни, че ЕС прие също закон, аналогичен на „Магнитски“:

„Когато говорим към държавите – това е върховенството на закона и правата на човека, обвързано с използването на еврофондовете. А срещу личности – за корупция с евросредства, е Европейската прокуратура, като мерките са съдебни – спрямо личности“.

Обществената реакция на санкциите показва, че беше бръкнато дълбоко в раната, обобщи Любомир Кючуков и определи това като ясен симптом, че и политическата, и правосъдната система не може или не желае да се заеме сериозно с корупцията.

В предаването „Нещо повече“ социологът Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че не е избрано случайно времето на обявяването на санкции срещу Васил Божков, представен като „известен български бизнесмен и олигарх“, Делян Пеевски – „бивш депутат“, и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции:

„Дори ясно е казано в текста, че част от тях използват политическа корупция и влияние в медиите за влияние върху изборите. Т.е. това е ясно предупреждение към всички български институции за това на какво трябва да бъде обърнато внимание, за да се предотвратят подобни прояви на следващите избори“. 

Снимка: ЦИД

Снимка: ЦИД

Според Галев санкциите са силен сигнал и по отношение на европейските партньори на САЩ и техните институции:

„Няма съмнение, че всички тези злоупотреби, за които американските служби са натрупали вероятно достатъчно доказателства, включват и евросредства“.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук