Начало Вяра.бг 5 юни: Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки

5 юни: Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки

282
0

Житие на свети свещеномъченик Доротей, епископ Тирски

Св. Доротей управлявал църквата в продължение на 50 години. След като прекарал в необитаеми места във време на Диоклетиановото гонение против християните, той се върнал в катедрата си в царуването на Константин Велики и обърнал към Христа мнозина езичници.

При Юлиан Отстъпник св. Доротей приел мъченическа смърт в 361 г. в „Удския град в Долна Мизия – Одесос (сегашна Варна), подчинен на митрополита Маркианопол“. На него се приписват разказите за пророците, апостолите и 70-те Христови ученици. Особено известна е неговата гръцколатинска Синтагма – сборник от църковни и граждански закони.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Житие на преподобни Петър Корицки

Може да бъде изображение с 1 човек

Преподобни Петър е живял в ІІІ век. Той бил родом от с. Корица, което се намирало около Призрен (според други – около Ипек). Бил син на бедни родители и като момче орал с един сляп вол.

Необикновено кротък и незлоблив, Петър твърде рано се отдалечил в самотно място и се предал на подвижнически живот. В тежката борба с демони и изкушения, той излязъл победител. Около него се събрало множество монаси, на които той станал наставник. Бягайки от людска слава, св. Петър се поселил в една пещера около Корица сред непристъпни скали и пропасти, където и починал в дълбока старост.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев)

pravoslavieto.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук