Начало Село.бг Родопска история за любов, боксьор, ветеринар и козата Петя

Родопска история за любов, боксьор, ветеринар и козата Петя

211
0

Петър и Камелия изоставят града и се заселват в село Загражден, създавайки ферма с 70 животни – така пандемията променя щастливо живота им

Боксьор от Хасково, ветеринарен лекар от Димитровград, коза от Калофер, три момиченца и любов, и бъдеще в  Родопите. Това не е сапунен сериал, а реалният живот на семейство, заселило се от една година в планината. Създават ферма със 70 кози и градят планове за бъдеще изцяло в планината. Невъзможната им история става възможна в пандемията. За Петър и Камелия тя се оказва щастливо обстоятелство и тотално променя живота им към добро, при все че в началото е доста рисковано. Започнал като изненадващо наказание, горчиво хапче и огромен стрес, вирусът им помага да осъществят голямата си мечта да заживеят в Родопите.

Родопска история за любов, боксьор, ветеринар и козата ПетяНовиниИнформация

Не ни се виждаше реално, но стана от само себе си в пандемията, казва 39-годишната Камелия Маврова. Борбената дама е от Димитровград и винаги е обичала животните. Завършва Тракийския университет в Стара Загора и две години се занимава с научна дейност в катедра „Патоанатомия“. След това отваря своя частна клиника за обслужване на дребни домашни любимци. Пътят на Петър пък минава през професионалния бокс, с който свързва живота си дълги години. След това също „плува с препятствия“ в частния бизнес, занимава се с производство на тестени изделия в Хасково. Съдбата ги събира с Камелия и оттам пътят към планината става обща мечта. Имат три момиченца – Ефтима е втори клас, Нермин е 1-ви, а Катето е на почти 2 годинки.

Родопска история за любов, боксьор, ветеринар и козата ПетяНовиниИнформация

„Преди три-четири години си купихме къща в село Загражден, в община Баните, за да има къде да почиваме, тъй като животът ни беше много напрегнат, имахме много работа в клиниката“, разказва Камелия. В пандемията обаче работата става трудна, наемите – непосилни за плащане, и семейството се изнася в планината. От една година поддържат ферма до съседното на Загражден село Давидково. „Фермата е между селата Давидково и Стърница и всеки ден пътуваме. Сега смятаме да се преместим на ново място. Животните ни вече наброяват около 70. Здрава съм и се чувствам силна и жилава, справям се с работата във фермата, но си трябва и сериозна мъжка сила и за боксьора винаги има подходяща задача“, смее се Камелия.

Те произвеждат мляко, козе сирене, че и деликатесни сирена – със зехтин и шафран. Камелия се оказва единственият ветеринарен доктор в района. И става ясно, че и за професията й има доста работа, въпреки че животните в дворовете в планината намаляват. Затова планира съвсем скоро да си отвори кабинет, а в бъдеще защо не и клиника. „Има си нужда от ветеринарен лекар и да се създаде култура на хората, че не могат да се справят с всичко сами. В началото им беше странно, но сега всички свикнаха“, казва Камелия.

Важна роля в тяхната история имат козата Петя и овцата Катя, които са ВИП дами, живеят отделно от стадото, в дома им. Козата Петя е единствената с чан на шията от животните им. „Петър донесе Петя като малко яренце от Калофер. Тя е от автохтонна порода, с дълъг косъм, много красива. От кожите на животните от тази порода правят красивите облекла на кукерите. Яренцето беше отгледано вкъщи и така и не се припозна за коза, като порасна“, смее се Камелия.

Козата се приема за член от семейството, качва се спокойно в автомобили и общува с хора без проблеми. „В началото умувахме какви породи кози да си вземем. Стигнахме до извода, че трябва да са млекодайни, тъй като се привързваме и не сме хора, които могат да поддържат ферма само за месо. Козите са изключително интелигентни животни, не е трудно да се гледат, защото са умни. Петя е специално издание. Опитахме се да я внедрим в стадото, но не я приеха. Тя знае, че е важна, и се чувства аристократка. Има объркани представи за себе си, не се възприема за коза. Знае си името, всичко разбира, целува ни, до досадност е привързана към нас и е с голямо самочувствие. Живее с овцата Катя, която е кръстена на нашето най-малко момиченце“, разказва с усмивка Камелия.

Родопска история за любов, боксьор, ветеринар и козата ПетяНовиниИнформация

45-годишният професионален боксьор Петър Димитров заявява, че не вижда по-добро място за живот от този в планината. Рингът не му липсва, а предизвикателствата в планината всеки ден му доказват незаменимостта на мъжката му роля. Не приема по никакъв начин модерното размиване на половете, липсата на дисциплина и мързела и смята, че всеки мъж е най-щастлив, когато изпълнява основната си роля, отредена му от памтивека – да защитава семейството си и да се труди за осигуряване на прехраната. Трите момиченца също са по-щастливи в родопското село. Ефтима и Нермин учат в ОУ“ Св. св. Кирил и Методий“ в Давидково и волно търчат по родопските поляни.

Родопската приказка продължава. И в нея, от всички участващи животни и хора, само козата Петя смята, че е от специална порода.

Петя Гайдарова – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук