Начало История.бг Русенци направиха велопоход до Гюргево, посветен на героите на Априлското въстание и...

Русенци направиха велопоход до Гюргево, посветен на героите на Априлското въстание и на Ботев

215
0

За 13-та поредна година русенци направиха велопоход до Гюргево, посветен на героите на Априлското въстание и на подвига на Христо Ботев.

Организатори по традиция са местната структура на ВМРО и сдружение „Вело Русе“.

180 велосипедисти на възраст от 2 до 82 години се включиха в шествието от Русе до Гюргево тази година. Макар че градовете са разделени само от Дунава, походът всъщност е с дължина 30 километра, което е изпитание за физическата издръжливост на всеки непрофесионален велосипедист.

Изходният пункт бе пред Пантеона на възрожденците и там се събираха участниците.

Благодарение на полицията, която осигуряваше безпрепятственото преминаване на колоната по иначе оживените булеварди към Дунав мост, участниците преминаха границата и час след началото достигнаха първата цел – пристанището на Гюргево. Водач на похода и основен гид бе Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО.

След поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на пристанището, велошествието се насочи към втората точка от патриотичния поход – мястото, където са се печатали българските вестници и се е сформирал Гюргевският революционен комитет. Тогава това място е било в покрайнините на града, а сега – на пазара.

И на това паметно за българската история място е поставена плоча.

Това бе 13-ото издание на този патриотичен велопоход, който съчетава изпитанието на физическата издръжливост на участниците и преклонение към героите, загинали за свободата ни.

Ася Пенчева – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук