Начало Култура.бг „Софийски истории от галерията“ провокира нови преживявания

„Софийски истории от галерията“ провокира нови преживявания

301
0

Най-новият културно-образователен и развлекателен проект на Националната галерия се нарича „Софийски истории от галерията“.

25 видеофилма ще бъдат излъчвани всяка седмица в youtube канала на Националната галерия. Последният филм ще бъде публикуван на 1 октомври, като до този момент могат да се видят 7 филма. Видеата са субтитрирани заради хора със слухови увреждания.

Темата на филмчетата е изцяло обвързана със София, а участниците са поканени да разкажат по една лична история, свързана със спомен, преживяване или собствена интерпретация на избрано от тях произведение от фонда на Националната галерия и РИМ-София – пейзажи или събития от столичния живот. Целта е да се провокират хората към нови преживявания в един град, пълен с история и спомени.  

Максим Ешкенази, Калин Терзийски, Мария Силвестър и Станислав Памукчиев са само част от известните личности, заснети да разказват любопитна история пред някоя картина. 

Белослава – „Софийски истории от галерията“  Снимка: Личен архив
Белослава – „Софийски истории от галерията“ Снимка: Личен архив

Софийски истории от галерията с Белослава

Белослава е избрала да разкаже историята си пред един изглед от София, нарисуван от Преслав Кършовски през 1939 година.

Писателят Георги Господинов е харесал в Националната галерия картината „Спирка Вишнева“ на Румен Гашаров. Платното е рисувано през 1973 г.  


Софийски истории от галерията с Димитър Стоянович

Със спомени от стара София е пълен и разказът на журналиста Димитър Стоянович, който е застанал пред картината „Пейзаж от София“ на Генко Генков, рисувана през 1959 г.  

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община , СП „Култура“ 2021 г. и направление „Активни публики“, а Регионалния исторически музей – София е партньор.


Светослава Кузманова – bnr.bg; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук