Начало Култура.бг Да създаваш и да даваш

Да създаваш и да даваш

242
0

Майсторката на грънци Десислава Владовска живее в село Раданово, близо до Полски Тръмбеш, и казва, че първият керамик в историята на човечеството е бил жена. Десислава избира да живее на село преди 15 години и е двойно свързана със земята – през глината, която вае от дълги години, и през пръстта, която ражда храната ѝ.

Десислава е единствената жена в България, която може да точи големи глинени делви, но точи и малки съдове и вещи – изпод ръцете ѝ излизат и глинени рендета за чесън, и глинени сокоизстисквачки за цитрусови плодове. Предният двор на къщата ѝ е украсен с цъфтящи растения, посадени в нейната градинска керамика, но и това не е нейната единствена тясна специалност.

В края на всяка зима парниците на майсторката се изпълват с живот и така тя затваря цикъла – сервира храната, която е отгледала в съдовете, които е направила. За Десислава грънчарското колело е магия и децата ѝ също се учат да точат. И ако има нещо, в което тя е наистина близко до земята – то това е в кипящия у нея живот, в енергията, с която отдава себе си.

Радио Христо Ботев;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук