Начало Село.бг Над 60% срив в добива на розов цвят

Над 60% срив в добива на розов цвят

330
0

Добивът на розов цвят е в размер на 1269 тона при 8499 тона година по-рано, се отчита в оперативния анализ на Министерството на земеделието към 27 май. Това е над 60 на сто по-малко. От ведомството посочват, че тази година кампанията по прибиране на продукцията от маслодайна роза започна по-късно, на което вероятно се дължи голямата разлика в добивите при сравнението на годишна база.
Закъснения заради метеорологичните условия имаше и при пролетниците. Засетите площи с царевица за зърно и маслодаен слънчоглед са съответно с 13,6% и 7,9% под отчетените по същото време на миналата година. През отчетната седмица при есенниците обаче площите за реколтиране с ръж, маслодайна рапица и тритикале са с между 8,2% и 12,6% повече на годишна база. Същевременно при площите с пшеница и ечемик (зимен и пролетен) се наблюдава леко намаление с по около 3%, се посочва още в анализа.
Продължава и разсаждането на тютюн, като засега площите с трите основни типа тютюн изостават в границите от 27,4% (Ориенталски) до 70,5% (Виржиния) спрямо година по-рано.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук