Начало образование.бг Наказват директори и квестори за подмяна на диктовки на малките матури

Наказват директори и квестори за подмяна на диктовки на малките матури

171
0

Директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за подменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за четвърти клас, което се проведе на 27 май т.г.
В шест училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от Министерството на образованието и науката аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове, съобщиха от пресцентъра на МОН, цитирани от „Дарик нюз“.

След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците са открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в изпитния аудиофайл. Петима квестори от Основното училище „Стоян Михайловски“ във Варна са с предупреждение за уволнение. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари т.г.
За неосъществен контрол и допуснати нарушения със „забележка“ е наказан директорът на Основното училище „Св.Св.Кирил и Методий“ в село Старо Оряхово, община Долни чифлик в област Варна. С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст.

В столичното 159-о Основно училище „Васил Левски“ изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание „забележка“. На директора на училището е наложена финансова санкция.
Диктовката е подменена също в Основните училища „Атанас Манчев“ в Айтос и в село Богданица, област Пловдив, както и в Средното училище „Алеко Константинов“ в Луковит. Там предстоят проверки.
В хода на оценяването на писмените работи са установени също диктовки с почерк, различен от този при отговорите на другите въпроси от теста.
В други случаи диктовката не е пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е раздадена на четвъртокласниците на хартиен носител и те са я преписали заедно със знаците за пауза при четене.
Оценката от изпита по български език и литература в четвърти клас служи за установяване на индивидуални пропуски и за анализи на резултатите от обучението на училищно и национално равнище, информират от МОН.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук