Начало История.бг Предстоят археологически проучвания в Елхово и Стралджа

Предстоят археологически проучвания в Елхово и Стралджа

299
0

Екипи от Полша, Финландия и Чехия ще участват в археологическите проучвания на Ямболския исторически музей през летния сезон. Предвижда се разкопки да започнат в надгробни могили в общините Елхово и Стралджа, както и да продължат проучвания, започнали през миналото лято.

При благоприятни метеорологични условия се очаква разкопките на надгробната могила в землището на елховското село Маломирово да започнат още през тази седмица. Те се осъществяват по съвместен проект на Краковския институт по археология и етнология и Регионалния музей в Ямбол. Проучването на надгробни могили по средното течение на река Тунджа започна през 2018 г. и ще продължи до 2023 г.  Засега са проучени четири надгробни могили – две от римската и две – от тракийската епоха. През този сезон ще започне проучването на още една надгробна могила в землището на стралджанското село Зимница.

Проучвания се предвиждат и в Националния археологически резерват „Кабиле“. Вниманието на археолозите и това лято е насочено към на останките на сградата, в която е бил разположен щабът на римски военен лагер.

Даниела Костова -bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук