Начало Култура.бг Доц. д-р Иван Танев: Внимателно избирайте слънчевите очила

Доц. д-р Иван Танев: Внимателно избирайте слънчевите очила

152
0

Смело вървим към лятото, съпътствани от все по-топли и слънчеви дни. Освен, че смeнихме гардероба с по-леки дрехи, извадихме и слънчевите очила. Всички сме чували предупрежденията на офталмолозите да внимаваме при избора на слънчеви очила. Защото, ако са „менте“, могат фатално да увредят очите ни. Наистина слънцето означава за всички нас живот и светлина, но то може да бъде заплаха за нашето здраве. Причина за това са именно ултравиолетовите лъчи, които все по-безпрепятствено достигат земната повърхност, тъй като естественият защитен озонов екран с всеки изминал ден все повече изтънява.

„Много хора избират своите слънчеви очила само по вида на тяхната рамка – големина, форма и цвят. Това съвсем не е достатъчно. Изборът на слънчеви очила трябва да бъде свързан с полезността на стъклата, тъй като функцията на слънчевите очила не е декоративна, а е свързана със здравето на очите. Формата и цветът на рамката, големината на стъклата е важно да отговарят на формата на лицето“, каза в интервю за Радио Благоевград офталмологът доц. д-р Иван Танев.

Правилната UV защита, освен че ще предпази очите ни, ще отразява яркостта и отблясъците на слънцето и ще ни помогне да не присвиваме очи. 

Радио Благоевград;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук