Начало Новини.бг Вижте правилата за влизане в Турция и Гърция

Вижте правилата за влизане в Турция и Гърция

148
0

Все повече българи избират да прекарат своята лятна почивка не само у нас, а и в чужбина. Пандемията обаче все още затруднява свободното преминаване на границата на повечето страни. 

Ето и списък с изискванията към пристигащите в Турция и Гърция.

Гърция

Гърция е една от най-популярните сред българите летни дестинации. Тази година обаче почивката в южната ни съседка ще е придружена с някои ограничителни мерки заради Ковид. На границата трябва да се представи един от следните документи:

  • Негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция
    сертификат за ваксинация за коронавирус, който е издаден от публичен орган и са изминали поне четиринадесет (14) дни от завършването на ваксинацията.
  • Уверение за преболедуване – официален документ от болница или лаборатория, че човекът, който иска да посети Гърция, вече е прекарал COVID-19. Преболедуването трябва да е най-малко преди два и най-много преди 9 месеца преди пътуването. То трябва да е преведено.
  • Бърз антигенен тест, който се приема, само ако е качен на цифровия COVID-19 сертификат на ЕС. Тази възможност в България ще бъде факт втората половина на юни. Дотогава в цифровия сертификат ще могат да бъдат качени сертификатът за ваксинация и уверението за преболедуване.
  • Цифров COVID-19 сертификат на ЕС, в който се съдържа информация за ваксинацията, или резултат от последния направен бърз антигенен тест (до 48 часа), или резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или информация за преболедуване от COVID-19. Цялата тази информация трябва да бъде в сроковете посочени по-горе, според съответния случай.

На всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бърз антигенен тест на случаен принцип. При положителен резултат от теста, съответните лица ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. За неспазване на карантината глобата е 5000 евро.

Турция

Не липсват ограничителни мерки и в друга любима на българите лятна дестинация – Турция. Всички, желаещи да преминат границата, следва да представят поне един от изброените документи:

  • Отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2, не по-стар от 72 часа.
  • Бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа.
  • сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията
  • официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната. Освободени от тези изисквания са екипажите на транспортните средства, преминаващите транзит през летищата на страната и децата до 6-годишна възраст, както и за тези до 18 години, когато пътуват с родителите си, които имат право да влязат в Турция съгласно изискванията.

Важно е да се знае, че изследването с PCR тест и бърз антигенен тест се извършва предварително. Понастоящем не е възможно тестване на ГКПП.

Радио Кърджали;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук