Начало Култура.бг Фолклор.бг Ансамбъл „Загоре“ показва отново юбилейния си концерт

Ансамбъл „Загоре“ показва отново юбилейния си концерт

226
0

Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“ ще покаже отново юбилейния си концерт „Магията продължава“. Спектакълът е по повод 65-та годишнина от създаването на трупата, отбелязана през 2020 година. Той бе видян за първи път от старозагорци в края на юли миналата година когато бе игран на Античния форум. 

Новият спектакъл ще се проведе на 14 юни от 19.00 часа на сцената на Държавна опера – Стара Загора. В концерта са включени произведения от създаването на ансамбъла до наши дни, а участие в него ще вземе целият състав на ансамбъла.

Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев, а от 1973 г. става професионален. 

През 2010 г. Ансамбъл „Загоре“ получава от Съвета на европейската научна и културна общност сертификат на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата, значка „Златна книга“ за принос в развитието на българската култура; носител е на Кристална лира за върхови постижения от СБМТД; орден „Кирил и Методий“ – I степен; Наградата на Стара Загора; Плакети от наши и международни фестивали.


Ансамбъл „Загоре“

През 2016 г. ансамбълът отбеляза своя 60 годишен юбилей, по повод на който бе удостоен с престижната награда „Златен век“. През 2017 г. представи премиерен концерт, който посвети на 100-годишнината от рождението на създателя на ансамбъл „Загоре“ – Панайот Янев и на всички музиканти, певци, танцьори и ръководители допринесли за съществуването на ансамбъла.

От 2018 година ансамбълът е с нов репертоар. Програмата включва произведения на композиторите Филип Кутев, Кирил Тодоров, Коста Колев, Димитър Колев, Костадин Варимезов, Златин Джеджев, проф. Костадин Бураджиев, Николай Балабанов и Ангел Чакъров. Танците са по хореография на Маргарита Дикова, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук