Начало Новини.бг Над 1 млн. лв. трябва да плати НЕК за съхранението на оборудване...

Над 1 млн. лв. трябва да плати НЕК за съхранението на оборудване за АЕЦ „Белене“

39
0

Нови близо 1,119 млн. лева без ДДС ще трябва да плати Националната електрическа компания (НЕК) за съхранението и преконсервацията на доставеното оборудване за проекта АЕЦ „Белене“ през следващите две години и половина. Преди дни НЕК е избрала за изпълнител на поръчката руската компания „Атомстройекспорт“ и предстои решението да влезе в сила, съобщи БНР.

След като преди време в страната ни бе докарано оборудването за двата блока на проекта АЕЦ „Белене“, който в момента отново е спрян този път по думите на служебния министър Андрей Живков „временно заради Ковид-заразата“, се наложи то да бъде съхранявано на площадката на бъдещата централа. Първият договор на НЕК за извършване преконсервация на доставеното оборудване е от края на 2018 г. и е изтекъл в края на миналата година. Сега се сключва нов договор с руската компания „Атомстройекспорт“, който предвижда до края на 2023 година над 2300 отделни части и изделия да бъдат преконсервирани. В рамките на договора ще бъдат направени проверка и контрол на местата, където се работи по преконсервация, както и на условията за съхранение на оборудването.

До края на тази година ще бъдат изплатени над 280 000 лева, а през следващите две – по над 400 000, като сумите са без ДДС. Цената е фиксирана за цялото време на действие на договора.

Припомняме, че НЕК е фирмата от системата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), която най-много е затънала в дългове. Те се изчисляват на около 2 млрд. лв.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук