Начало История.бг Разкопките в Деултум започват през юли

Разкопките в Деултум започват през юли

38
0

В националния археологически резерват Деултум се подготвят за археологическия сезон. Тук конкретните проучвания ще започнат през юли. Спечелено е финансиране за 3 проекта, които са на стойност 105 хил. лева. Очаква се да бъдат получени средствата от Министерството на културата и започва работата по обектите, съобщи директорът на НАР – Деултум Красимира Костова:

„Ще се работи в трите направления – укрепителна система, обществена сграда в северната част на колонията и римските терми. Проучванията ще се ръководят от доц. д-р Людмил Вагалински, доц. д-р Христо Прешленов и от моя милост. Аз ще работят с екипа си в западната част на термите и ще се прецизира стратиграфията на ранното им изграждане. Проучена е 1/3 от площта им и там изненадите тепърва предстоят!“ 

Разкопки в Деултум се извършват от повече от 40 години. До момента археолозите са разкрили една много богата на движими и недвижими исторически паметници от всички епохи, територия, която е с изключително значение за културата на България. 

Стефка Бакърджиева – bnr.bg; rodbgВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук