Начало Новини.бг Къде в България взимат най-високи пенсии? Пловдив извън топ 5

Къде в България взимат най-високи пенсии? Пловдив извън топ 5

163
0

Пловдив трудно се врежда в класацията на пенсионерите с добри доходи в страната. С парите, които получават възрастните от града под тепетата, те не могат да влязат в топ 5. Първенци са софиянци, които всеки месец прибират в джоба си средно по 615, 10 лв., става ясно от данните на НОИ за първото тримесечие на 2021г. 

Следвани са от  областите Бургас и Перник. Макар миньорският град да е в пъти по-малък от града под тепетата, възрастните получават повече пари при пенсиониране от пловдивчани. Вероятно това се дължи на факта, че голяма част от жителите му работят в столицата. И други по-малки градове като Стара Загора и Враца бият Пловдив по средна пенсия. Така пловдивските пенсионери се нареждат чак на девето място по пари, които получават след като се пенсионират, и взимат средно със 117,17 лв. по-малко от софиянци.

47 850 са пенсионерите от област Пловдив, получаващи минималната пенсия от 300 лв. Други 33 480 пък не могат да стигнат прага. Причината част от пенсионерите да не могат да стигнат минималната пенсия е, че техните пари се определят като процент от нея. Това са инвалидните пенсии, както и тези за възраст без достатъчно стаж и наследствените пенсии. Инвалидната пенсия в зависимост от процента увреждане е между 85 на сто и 115 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Наследствената пък е 75% от минималната. Всъщност всяка пета пенсия в града под тепетата и региона е инвалидна за общо заболяване.

Седем пъти повече са жените, които получават минимални пенсии. Така по 300 лв. взимат 41 758 пенсионерки, докато мъжете са едва 5682. Причината е, че мъжете получават по-високи заплати и се пенсионират по-късно.

Богатите пенсионери, или тези, които всеки месец прибират над хилядарка в Пловдивско, са 5739. Това е едва 3% от всички над 188 000.

Яница Марова – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук