Начало закон и ред Фуражка на немските специални части, барета от френския легион и шапка на...

Фуражка на немските специални части, барета от френския легион и шапка на ФБР на изложба в Бургас

30
0

Изложба представя различни „Символи на държавността“

Немска фуражка от немските специални части, барета от френския легион, шапка на ФБР – всичко това може да се види на едно място единствено в Бургас, където изложба „Символи на държавността“ представя колекция от полицейски фуражки, пожарникарски каски, нагръдни знаци и други символи на силите на реда и безопасността от цял свят. 

Всъщност това са експонати от колекциите на четирима бивши и настоящи служители на полицейските служби, като единият от тях е пенсиониран германски полицай, който е събрал десетки макети на специализирани полицейски автомобили. 

Инспекторът в Областната дирекция на МВР-Бургас Павлин Ковачев събира шапки от 2008 г., като първата му я подаряват колеги от Гърция. Колекцията му вече наброява 80 експоната, като послудният му е подарен буквално преди дни – една уникална шапка от руската полиция.

Интересна е и колекцията на дългогодишния полицейски служител доц. д-р Людмил Георгиев, който сега е преподавател по „Криминалистика“ в редица висши училища. Началото на неговата внушителна сбирка от близо 790 полицейски, пожарникарски, армейски и военноморски фуражки, шапки, барети, пилотки и каски от над 80 страни, както и 40 униформи, е поставено през 1997 г. с аглийска каска на конен полицай.

От нея в изложбата са представени каски, шапки и унивофли на българската противопожарна служба, както и експонати от Франция, Швейцария, Дания, Русия, Турция, Германия, бивша Югославия, Дания и Гърция.

Изложбата ще може да се разгледа в Културния дом на нефтохимика в Бургас до края на юли, а при проявен по-голям интерес към нея, може да остане в залата и за по-дълго време.

Диана Славчева – desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук