Начало Култура.бг Връчиха наградите „Христо Г. Данов“ в Пловдив СНИМКИ

Връчиха наградите „Христо Г. Данов“ в Пловдив СНИМКИ

290
0

Връчването на 22-рата Национална литературна награда „Христо Г. Данов“ в Пловдив премина в бурна надпревара с времето и надвисналите облаци.  Голямата награда за проза тази година взе Бойка Асиова с романа си „Роден на Великден“ на издателство „Жанет-45“.

Връчиха наградите„Тази награда е темел за българската литература. Когато пътувам за среща с читатели, винаги казвам, че съм с моя човек, роден на Великден“, каза тя. 

Връчиха наградите

Носител на наградата за цялостен принос в националната книжовна култура за 2021 г. е писателят Георги Стоянов. Престижното отличие му бе връчено лично от министъра на културата проф. Велислав Минеков. 

90-годишният писател от село Конуш припомни, че сърцето вижда повече от очите. Бившият журналист и редактор в издателство „Христо Г. Данов“ е автор на 15 романа и 12 сборника с разкази.

Призът за издателство на годината грабна „Факел експрес“ с избрани произведения на Велимир Хлебников. За художествен превод пък бе награден Стефан Русинов, който е преводач от китайски. Негово дело е преводът на романа „Живи“ на Ю Хуа.

Връчиха наградите

„Хубавият превод не иска да се работи бързо, а иска време. Имам колежка, която 150 страници ги превеждаше 2 години и сътвори чуден превод. Крайно време е да започнем да говорим за критерии“, каза Русинов. 

Връчиха наградите

Статуетката за хуманитаристика взе Нонка Богомилова за книгата си „Балканите – белязани пътища“. 

Връчиха наградите

В категорията за издание за деца бе награден Сотир Гелев за книгата „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“ на издателство „Точица“. Известният аниматор и автор на десетки художествени предавания за деца не присъства на връчването на наградите.

Връчиха наградите

Призът за художествено оформление грабна Дамян Дамянов, творил по две книги на издателство „Сиела“. 

Връчиха наградите
Връчиха наградите

снимки: Франк Воща

Росен Саръмов – marica.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук